teambuilding

5 jocuri de incredere in echipa





5 Jocuri de Incredere in Echipa

5 Jocuri de Incredere in Echipa

1. Caderea Inapoi

"Caderea inapoi" este unul dintre cele mai populare jocuri de incredere folosite in team building. Scopul acestui joc este de a consolida increderea intre membrii echipei prin dependenta fizica unul de celalalt. In mod traditional, un membru al echipei se va increde sa cada inapoi, avand ochii inchisi, in timp ce restul echipei il prinde. Aceasta activitate necesite multa incredere din partea persoanei care cade, avand in vedere ca isi pune siguranta in mainile colegilor.

Pentru a organiza acest joc, echipa ar trebui sa stea in linie sau in cerc, cu o persoana in centru. Persoana din centru va inchide ochii, se va relaxa complet si va cadea in orice directie fara a incerca sa se prinda sau sa isi controleze caderea, iar ceilalti membri ai echipei trebuie sa fie pregatiti sa o prinda. Important este ca toti membrii echipei sa fie foarte atenti si sa comunice eficient pentru a asigura siguranta persoanei care cade.

2. Orbirea Conducerii

"Orbirea conducerii" este un exercitiu excelent pentru imbunatatirea comunicarii si increderii in echipa. In acest joc, un membru al echipei este legat la ochi si trebuie sa fie condus de un coleg prin intermediul instructiunilor verbale pentru a naviga printr-un traseu cu obstacole.

Acest joc poate fi organizat in interior sau in exterior. Se pregateste un traseu cu diverse obstacole (scaune, mese, conuri etc.). Membrii echipei care nu sunt legati la ochi vor folosi numai instructiuni verbale pentru a ghida persoana orbita, fara a atinge persoana sau obstacolele. Acest joc pune accent pe claritatea comunicarii si pe increderea in capacitatea celuilalt de a oferi instructiuni precise.

3. Podul de Mine

"Podul de Mine" este un alt joc de team building care combina increderea cu strategia si planificarea. Scopul jocului este de a traversa "un camp minat" fara a "detona" minele.

Se utilizeaza un spatiu deschis unde se plaseaza "minele" – de obicei, mingi, baloane sau alte obiecte mici. Membrii echipei sunt impartiti in perechi, unul fiind legat la ochi, iar celalalt servind ca ghid. Ghidul trebuie sa conduca partenerul prin campul minat folosind doar instructiuni verbale. Cooperarea si increderea sunt esentiale, deoarece "minerul" orb trebuie sa se bazeze complet pe indicatiile partenerului sau.

4. Scara de Incredere

"Scara de incredere" este un exercitiu ce se poate dovedi a fi destul de provocator, dar extrem de eficient in consolidarea legaturilor de incredere dintre membrii unei echipe. Acest joc implica construirea unei "scari" impreuna, pe care membrii echipei o vor folosi apoi pentru a urca la o inaltime stabilita.

Pentru acest joc, echipa va avea nevoie de materiale precum franghii si bare sau orice alte materiale care pot sustine greutatea unei persoane. Sub supravegherea unui facilitator, membrii echipei trebuie sa lucreze impreuna pentru a construi scara, planificand si comunicand eficient pe parcurs. Dupa ce scara este construita, membrii echipei vor urca pe rand pe scara, sustinuti si asigurati de restul echipei. Acest joc subliniaza importanta sprijinului mutual si a increderii in competentele colective ale echipei.

5. Cablul de Echilibru

"Cablul de echilibru" este un joc perfect pentru imbunatatirea comunicarii, cooperarii si, bineinteles, increderii. Acest exercitiu implica un cablu sau o bara plasata la o inaltime mica de sol, pe care membrii echipei trebuie sa mearga, ajutandu-se reciproc pentru a nu cadea.

Echipa trebuie sa formeze o linie pe cablu si sa traverseze de la un capat la altul, mentinand echilibrul cu ajutorul celorlalti membri. Pe parcursul traversarii, echipa trebuie sa colaboreze, sa comunice eficient si sa isi ofere sprijin pentru a evita "cazaturile". Acest joc nu numai ca dezvolta increderea intre membrii echipei, dar ajuta si la imbunatatirea abilitatilor de lucru in echipa si de rezolvare a problemelor sub presiune.


Media Scop
Media Scop
Articole: 231